Olika fotbesvär

Fotvårtor

Orsakas av ett virus som smittar i fuktig miljö, tränger in i huden och orsakar smitta hos personer som är mottagliga för smittan, framför allt barn och personer med nedsatt immunförsvar. Vårtorna kan ge smärta, men inte nödvändigtvis. Försvinner oftast spontant inom 2-3 år. Det finns olika medel att behandla dem med.

Liktornar

En liktorn består av död hud som klumpar ihop sig och bildar ett litet "horn" eller en tagg som växer in mot benet. Efter en tid kan den göra rejält ont, eftersom den trycker på känselnerver som ligger djupt ner i huden. En liktorn kan sitta var som helst, både på och mellan tårna, under eller ovanpå foten. Den behöver skäras bort och detta utförs i stort sett "nästan" smärtfritt av professionell medicinsk fotvårdsspecialist. 

Fotsvamp

Fotsvamp är en infektion som är orsakad av mikroskopiskt små svampar. Fotsvamp är en vanlig åkomma och den gynnas av fukt och värme. Den är smittsam och man kan lätt drabbas om man ofta vistas i offentliga duschar och omklädningsrum. De vanligaste symtomen är klåda och sveda mellan tårna och man kan se ett fjällande utslag. Det är viktig att man är noggrann med hygienen och torkar sig ordentligt mellan tårna efter duschen. Det finns olika preparat på apoteket att tillgå, rådfråga din fotvårdsspecialist! 

Hälsprickor

Hälsprickor är ett mycket vanligt problem. Hälsprickor kan man få om man länge har gått i olämpliga skor, träskor eller skor utan bakkappa. De kan också uppkomma om man har extremt torra fötter. Det är viktigt att fila bort förhårdnader på hälen, i sprickans längdriktning. Sedan gäller det att smörja in huden med en lämplig fotsalva. Är sprickorna djupa kan du behöva professionell hjälp, sök då upp din fotvårdsspecialist!

Nageltrång

Nageltrång kan bli ganska besvärligt om man inte sköter om det på rätt sätt. En del människor är mer disponerade att få detta än andra. Det kan också bero på att man klipper naglarna på fel sätt eller att skorna har tryckt på tån och pressat ner kanten på nageln i huden. Nageln är ett hårt material och huden intill är mjuk. Kanten eller hörnet på nageln kan bli vass som en kniv och tränga djupt ner i huden. Bäst att låta din fotvårdsspecialist sköta om det här! 

Kartnagel

Är en förtjockad nagel och den uppkommer oftast på stortån, men kan även förekomma på de andra tårnas naglar. Nageln växer i skikt och på höjden. Kartnagel orsakas av och kan uppkomma genom yttre skada, cirkulationsrubbning, hudsjukdomar eller åldersförändringar. Behandlas bäst genom att beställa tid hos fotvårdsspecialisten som kan slipa ner den så att höjden på nageln minskas. 

Hallux Valgus

Hallux valgus är latin och betyder "sned tå" Denna felställning är vanligast hos kvinnor och kan uppträda pga en felställning av foten, ärftlighet, trånga skor m.m. Felställningen i stortån brukar i sig inte orsaka några problem, men oftast bildas en smärtande "knöl" på insidan av foten vid stortåleden. Smärtan uppkommer när slemsäcken vid leden blir inflammerad pga tryck från skon. Därför kan det vara svårt att finna en lämplig sko, som inte skaver på knölen. Vad kan man göra åt detta? Det bästa är att kontakta den ortopedtekniska avd på sjukhuset som kan hjälpa till med avlastning med inlägg och korrigering med speciella hjälpmedel. Det sista alternativet är operativt ingrepp.

Hammartå

Hammartå innebär att tån kröker sig uppåt. Genom lokalt tryck uppkommer en ömmande hudförtjockning på ovansidan av tån. Uppkomsten kan härledas till bl a ett nedsjunket framfotsvalv. Senorna ut i tårna har blivit för korta och drar tån till ett krökt läge. Det kan ge smärtande förhårdnader på ovansidan av tån samt under trampdynan. Använd skor som har mycket tåutrymme. Har du svårt att finna ett par lämpliga skor kan du få hjälp på ortopetekniska avd, som även kan vara behjälplig med att lästa ut skon över hammartån. Har du kraftiga förhårdnader under trampdynan och på tån kan detta tillstånd ev avhjälpas med pelotter. Dessa kan man köpa på bl a apoteket och de lyfter det främre fotvalvet och får tårna i ett bättre läge. Finns även hos ortopedtekniska avd. Om besvären kvarstår, kan man tillgripa operation.

Hälsporre

Långvarig överbelastning av ledband under fotsulan leder till inflammation vid fästet i främre delen av hälbenet. Så småningom bildas en förkalkning som syns på röntgen och denna kallas för hälsporre. Det som orsakar smärtan är inflammationen. Avlastning av det inflammerade området i ett tidigt skede ger möjlighet för läkning och för att besvären skall klinga av. I det akuta skedet rekommenderas att alltid använda stadiga skor med stötdämpande sula. Försiktig massage samt stretching och töjning av foten kan påskynda läkningsförloppet och senare kan träningen successivt ökas. Vid övervikt rekommenderas viktnedgång för att minska påfrestningarna på fotsulan. Kontakta läkare om du har mycket smärta och besvären inte ger med sig!


Mortons neurom

Mortons neurom, syndrom eller sjukdom kallas den skada som drabbar en nerv i framfoten och som då genererar en smärta i främre delen av foten och ut mot tårna. Det kan utöver smärta även förekomma nedsatt känsel i tårna. Vanligast är att smärtan placeras mellan tå nummer tre och fyra, men ibland kan det även förekomma i andra tår. Man vet inte exakt vad det är som göra att nerven skadas, men nedsjunkna främre fotvalv som leder till ett ökat tryck på nerven tros vara en del i problematiken. Detta kan försöka behandlas med hjälp av till exempel ortopediska skoinlägg, pelotter eller fotriktiga skor. Smärtan och/eller känselbortfallet ökar oftast vid aktivitet, och blir lite bättre vid vila. Kvinnor i medelåldern drabbas i högre utsträckning än män.